*

Sinikka Mäntysalo-Lamppu Yhteiskunnallisten todellisuuksien kokemuspohjaista pohdintaa

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 9 min 33 s sitten

Oikeusministeriö esittää valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen irtisanomista

1 tunti 2 min ago

Oikeusministeriö on tiedottanut esittävänsä valtioneuvostolle valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen irtisanomista.

Taustalla on Nissisen joulukuussa saama korkeimman oikeuden tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ministeriö käynnisti tuomion jälkeen virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen asemasta. Kokonaisharkinnan perusteella oikeusministeriö on päätynyt esittämään irtisanomista.

Presidentinvaalit: Ennakkoääniä annettiin historiallinen määrä

1 tunti 22 min ago

Presidentinvaaleissa on annettu ennätyksellinen määrä ennakkoääniä. Keskiviikkoaamun lukujen mukaan 1 533 352 suomalaista kävi äänestämässä ennakkoon. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina.

Aiempi ennakkoäänten ennätys oli vuoden 2012 presidentinvaalien toiselta kierrokselta, jolloin ennakkoääniä kertyi 1 527 737 kappaletta. Äänestysprosentti oli ennakkoäänissä tuolloin korkeampi kuin nyt, sillä tuolloin ennakkoon äänesti 36,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Nyt vastaava prosentti on 36,1. Äänioikeutettujen määrä on siis kasvanut.

Suomalaiset lisäisivät presidentin valtaa: ”Kansakunnan erotuomarille” oikeus hajottaa eduskunta?

1 tunti 49 min ago

Suomalaisten enemmistö lisäisi presidentin oikeuksia koskien esimerkiksi eduskunnan hajottamista. Tuoreen kyselyn tuloksia nähtävissä graafissa alla.

Tasavallan presidentille toivotaan lisää valtaoikeuksia, kertoo Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta.

Ilves nollattiin Helsingissä, valmentajalle jäi tosi surkea maku

23.1.2018 23:12

Ilves taipui Helsingin IFK:lle Helsingissä tiistaina 0-3-lukemin jääkiekon SM-liigassa. Tamperelaisten esitys jätti kauniisti sanottua paljon toivomisen varaa.

Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi oli ymmällään ottelun jälkeen. Päävalmentaja ei voinut ymmärtää, miten huono jääkiekkopelin hänen valmentamansa joukkue oli juuri pelannut.

- Jäi kyllä tosi surkea maku tästä. En edes muista koska on ollut näin surkea esitys ja tässä hallissa vielä, Kivi latasi pelin jälkeen.

Niinistön ja Haaviston välillä leimahti aktiivimallista: ”Älä hyvä Pekka väärentele minun puheitani”

23.1.2018 20:05

Pekka Haavisto (vihr.) ja Sauli Niinistö ajautuivat Sanoman vaalitentissä sanaharkkaan työttömyysturvan aktiivimalliin liittyen. Ehdokkaille annettiin mahdollisuus esittää kysymyksiä toisilleen aiheista, jotka ovat jääneet hampaankoloon.

Haavisto osoitti kysymyksensä Niinistölle. Hän sanoi kysyneensä Niinistöltä aiemmin, olisiko tämä voinut jättää aktiivimallista lausuman tai olisiko presidentti voinut puuttua asiaan. Haavisto siteerasi Niinistön sanoneen: ”en viitsinyt kommentoida, olisi ollut naurettavaa”.

Jokereille viimein pisteitä vaikealta kiertueelta

23.1.2018 19:57

Jokerit päätti neljän ottelun vieraskiertueensa voittoisasti. Kazania, Sotshia ja Nizhnekamskia vastaan Jokerit ei saanut pistettäkään, mutta kiertueensa päätöspelissään Jokerit päihitti Erkka Westerlundin valmentaman Salavat Julajev Ufan 5-4.

Jokerit sai ottelusta kaksi pistettä. Ratkaisu nähtiin voittolaukauskisassa.

Presidenttitentistä selkeä ei aseviennille Arabiemiraatteihin – taustalla kohu suomalaispanssarista

23.1.2018 19:26

Presidenttiehdokkaat suhtautuvat kriittisesti asevientiin Arabiemiraatteihin, mistä on noussut kohu Jemenin sodassa nähdyn suomalaisen panssariajoneuvon takia. Tosin ihan kaikki eivät päässeet asiasta lausumaan Sanoman presidenttitentissä.

Arabiemiraattien uutistoimiston videossa valtio-omisteisen Patrian panssariajoneuvo näkyi emiraattien käytössä Jemenin sodassa. Patria myi vuonna 2015 Arabiemiraatteihin 40 AMV 8x8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Professorien arviointiraportti julki – Vihreiden Aalto: ”Suomen asema koulutuksessa vajoaa”

23.1.2018 18:05

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii jälleen Juha Sipilän (kesk.) hallitusta perumaan tehdyt koulutusleikkaukset.

Ilmavoimien komentajalta karu arvio Ylellä: Hävittäjiä ostettava 64 – muuten mietittävä mikä osa Suomesta jää puolustamatta

23.1.2018 17:35

Suomen Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen katsoo, että HX-hankkeessa Suomen tulisi hankkia yhtä monta hävittäjää kuin Hornet-koneita alun perin ostettiin. Eskelinen kertoo kannastaan Ylen haastattelussa.

Vuonna 1992 tehdyn päätöksen mukaan Suomi hankki 64 Hornet-hävittäjää, joista kaksi on tuhoutunut lento-onnettomuuksissa. Nyt hävittäjiä on hankittava yhtä monta, katsoo Eskelinen tai muuten joudutaan valitsemaan, mitä osaa Suomesta ei puolusteta.

He poistaisivat presidentin syntyperävaatimuksen – Sauli Niinistö ei avaisi perustuslakia

23.1.2018 17:35

Neljä presidenttiehdokasta poistaisi presidentin syntyperävaatimuksen perustuslaista. Tuula Haatainen (sd.), Merja Kyllönen (vas.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Matti Vanhanen (kesk.) nostivat kätensä ylös, kun ehdokkailta kysyttiin aiheesta Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Laura Huhtasaari kehui Jussi Niinistön linjaa HS-tentissä: ”Sotilaskomentajan pitää luopua toisesta kansalaisuudesta”

23.1.2018 16:45

Presidenttiehdokkaat tyrmäävät puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) halun evätä kaksoiskansalaisilta sotilasvirat lukuun ottamatta Laura Huhtasaarta (ps.), jolta tuli kehut.

Lakihanke, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn ainakin korkeisiin sotilasvirkoihin, on ollut vireillä pitkään. Niinistö sanoi maanantaina Maanpuolustuskurssin avajaisissa, että ”viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”. Ehdokkailta kysyttiin asiaan kantaa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Hämmennystä herättäneen vaaliennusteen tekijä: Sauli Niinistö kärsii nyt suomalaisesta vaali-ilmiöstä

23.1.2018 14:23

Accuscore laati eilen Iltalehdelle vaaliennusteen, jonka laskentatapa on herättänyt runsaasti keskustelua.

Ennusteen laatinut Accuscoren toimitusjohtaja Tuomas Kanervala selventää nyt, miten gallupjohtaja Sauli Niinistölle ennustetaan 49 prosentin kannatusta. Alma Median ja Helsingin Sanomien tuoreimmissa kannatuskyselyissä Niinistö on saanut 58 prosentin ja 68 prosentin kannatusluvut.

Tuoko hävittäjäkisa lisää työpaikkoja Suomeen? Koneita toimittavat maat kumppanuusohjelmaan

23.1.2018 13:38

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Business Finland aloittavat yhteisen Innovation Partnership -ohjelman, kertoo Tekniikka&Talous. Ohjelma käynnistää uudenalaisen yhteistyön Suomen ilmavoimille hävittäjiä tarjoavien maiden kanssa.

Juha Sipilän hämmentävä veto nousi esiin Ylellä – kytki itsensä Matti Vanhasen ”uskomattoman heikkoon” kannatukseen

23.1.2018 13:05

Politiikan tutkijat hämmästelevät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen vaalitulokseen. Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja emeritusprofessori Heikki Paloheimo puhuivat aiheesta Ylen Ykkösaamussa tiistaina.

– Pääministeri on kytkenyt oman kannatuksensa aika vahvasti keskustan ehdokkaaseen, mikä on herättänyt hämmennystä ja kysymyksiä. Minkä takia hän toimii näin, poliittisesti aika riskialttiilla tavalla? Vuorelma mietti lähetyksessä.

Näkökulma: 8 hyvää syytä äänestää – näistä tuli sittenkin kunnon vaalit

23.1.2018 12:47

Kävin antamassa ääneni ennakkoon Lohjan Citymarketissa kauppareissulla sunnuntaina.

Se oli helppoa, ei tarvittu kuin ajokortti ja päätös, kenelle presidenttiehdokkaalle äänensä antaa. Toimitus oli ohi muutamassa minuutissa.

Olen siis yksi yli miljoonasta suomalaisesta, jotka ovat äänensä näissä vaaleissa tähän mennessä antaneet. Äänestysprosentti on jo päälle 30.

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

23.1.2018 11:46

Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen gallupsuosio voi näkyä karvaasti kilpailija Laura Huhtasaaren (ps.) presidentinvaalien äänisaaliissa, arvioi emeritusprofessori Heikki Paloheimo Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

Suomi on puolueeton, sanoo 56% – Analyysi: Itsepetoksen vaara vaanii meitä

23.1.2018 10:07

Suomea pitää puolueettomana maana 56 prosenttia suomalaisista. Silti vain 35 prosenttia katsoo, että Suomi voisi jättäytyä syrjään, jos lähialueilla syttyy laaja konflikti. Katso kaikki tulokset alta.

Toukokuussa 2016 presidentit Sauli Niinistö ja Toomas Hendrik Ilves vastailivat Viljandissa virolaisten lukiolaisten kysymyksiin.

Jo 30 % äänioikeutetuista äänestänyt – kuka kerää ennakkoäänet?

23.1.2018 09:19

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on ollut ennätyksellisen vilkasta, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle.

Tiistaiaamuun mennessä vaaliuurnilla on käynyt jo lähes 30 prosenttia – tarkalleen 29,9 prosenttia – äänioikeutetuista. Se tarkoittaa 1 269 731 ääntä.

Ennakkoäänestys on Jokisipilän maanantaisen arvion mukaan 2–3 prosenttiyksikköä aktiivisempaa kuin viime presidentinvaaleissa vuonna 2012.

OP varoittaa: Korkojen nousu voi alkaa tänä vuonna – asuntovelallisen ”mietittävä jo nyt”

23.1.2018 08:32

Finanssikonserni OP varoittaa asuntovelallisia hyvän talouskehityksen seurauksesta: korkojen nousun mahdollisuudesta.

OP ennakoi, että pitkät korot alkavat nousta jo tämän vuoden aikana. Markkinoiden korko-odotukset ovat heräämässä Euroopan keskuspankin EKP:n suunnitelmien vuoksi. EKP on linjannut, että se jatkaa arvopaperiostojaan tämän vuoden syyskuuhun, mutta vuoden 2019 puolella on luvassa korkojen nosto.

Nyt tulee kiinteähintainen halpataksi – 10 €:n pirssit aloittavat Helsingin keskustassa

23.1.2018 07:51

Helsingin keskusta-alueella saa pian taksikyydin kymmenellä eurolla. Taksiyhtiö Kovanen valmistautuu taksialan kilpailun avaamiseen tuomalla pääkaupunkiseudulle kiinteähintaisen FixuTaxi-halpapalvelun.

Kovasen autot ovat Mercedes Benzejä, Fixutaxin puolestaan Toyota Prius -merkkiä. Kovasen omistavan Cabonline Finlandin mukaan uusi palvelu lanseerataan kesän korvilla. Taksiliikenne avataan kesäkuussa kilpailulle.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat